Ohjeet reseptien kirjoittamiseen
Huom! Reseptin kirjoittaminen vaatii Kotikokki.net-tunnuksen
Ole ystävällinen ja kirjaudu palveluun kirjoittaaksesi reseptin. Jos sinulla ei vielä ole Kotikokki.netin tunnusta, rekisteröitymisen voit tehdä perinteisellä tavalla tai Facebook-tunnuksellasi.
Jokaisella rekisteröityneellä käyttäjällä on oma sähköinen keittokirja. Kirjoittaessasi reseptin, se liitetään automaattisesti osaksi keittokirjaasi. Voidaksesi kirjoittaa reseptejä, sinun täytyy siis olla rekisteröitynyt ja kirjautuneena omalla tunnuksellasi palveluun. Uuden reseptin lisääminen tapahtuu painamalla sivun navigaatiopalkin harmaalla pohjalla olevaa Uusi resepti –painiketta, josta pääset reseptieditoriin. Mitä paremmin reseptin tiedot on täytetty, sitä paremmin muut löytävät sen!
Reseptisi näkyy muille vasta, kun asetat sen kaikkien nähtäväksi. Tämä tapahtuu painamalle reseptieditorin lopussa olevaa Julkaise resepti –painiketta. Vaihtoehtoisesti voit tallentaa reseptiin tehdyt muutokset ja jatkaa reseptin täydentämistä myöhemmin. Tallennamme myös automaattisesti ohjettasi kirjoittamisesi aikana.
Alle on kuvattu vielä tarkemmin reseptin luominen
1. Reseptin nimi
Valitse jokin reseptiä hyvin kuvaava nimi. Voit toki käyttää yleisesti tunnettuja nimiä, kuten esimerkiksi "makaronilaatikko". Nimeä voi olla hyödyllistä höystää myös mahdollisuuksien mukaan jollain kuvaavalla tai persoonallisella, kuten "Kevyt soijamakaronilaatikko homejuustolla" tai "Mummin taivaallinen makaronilaatikko".
2. Kategoria
Valitse reseptille maksimissaan kaksi sopivaa kategoriaa. Esim. Pasta carbonaralle ”Pääruoat” ja ”Pastat ja nuudelit”. Oikeat kategoriat ovat tärkeitä reseptihaun takia.
3. Kuva
Klikkaamalla kameraikonia harmaalla pohjalla pääset lisäämään kuvia suoraan tietokoneeltasi. Yhteensopivia kuvatiedostoja ovat jpg, gif ja png. Voit samalla lisätä useampia kuvia esimerkiksi ruoan eri tekovaiheista.
Kuvan rajausta voit muokata latausnäkymässä kuvan alta löytyvällä ”Muokkaa pikkukuvaa”-toiminnolla. Reseptin pääkuvan vaihtaminen onnistuu samassa latausnäkymässä kuvan oikealta puolelta Aseta oletuskuvaksi -toiminnolla.
Katso lisää ohjeita ja vinkkejä hyvän reseptikuvan ottamiseen täältä.
Huom! Reseptin yhteyteen liitettävän kuvan tulee olla sinun ottamasi tai sinulla pitää olla siihen rajattomat käyttöoikeudet. Älä kopioi kuvaa netistä tai keittokirjasta! Se on ehdottomasti kielletty Suomen laissa ja siten myös Kotikokki.net-sivustolla. Puutumme väärinkäytöksiin.
4. Raaka-aineet
Määrittele ensiksi kuinka monta annosta reseptistäsi tulee. Tämän jälkeen listaa ohjeesi raaka-aineille tarkoitettuun taulukkoon. Ensimmäinen sarake on raaka-ainemäärille (esimerkiksi 3), mielellään numeroina. Toiseen sarakkeeseen tulee mittayksikkö (esimerkiksi g, dl, tai l) ja kolmanteen itse raaka-aine (esimerkiksi jauhoja tai suolaa).
Huom! Jos haluat käyttää raaka-ainelistassa väliotsikoita tai lisätä lisää rivejä, onnistuu tämä raaka-ainelistan lopusta!
Raaka-aineiden paikkojen vaihtaminen onnistuu taas kätevästi raaka-aineen vasemmalla puolella olevan kaksisuuntaisen nuolen avulla raahaamalla raaka-ainepalkki eri kohtaan.
5. Ohjeet
Kirjoita ruoan valmistusohjeet mahdollisimman havainnollisesti ja selkeää kieltä käyttäen. Voit käyttää ohjeen havainnollistamiseen lihavointia, kursivointia, alleviivausta sekä listausta. Nämä saat käyttöön klikkaamalla tekstikentän ylälaidassa olevia ikoneja.
Huomaathan, että reseptien ohjetekstejä koskevat tekijänoikeuslait. Älä siis kopioi ohjeita sana sanalta suoraan mistään keittokirjasta, toiselta reseptisivustolta tai vastaavasta paikasta. Kirjoita ohjeet omin sanoin.
Muista myös asettaa ruoan valmistusaika!
6. Videot
Jos olet tehnyt videon reseptin valmistuksesta, voit lisätä tähän kohtaan linkin YouTubesta tai muusta vastaavasta palvelusta, johon olet videon ladannut valmiiksi.
7. Ruokavalio
Ruokavalion määrittämällä autat erityisesti erityisruokavaliota noudattavia löytämään paremmin reseptisi. Asettele siis tietosi parhaan mukaan. Jos et tiedä varmasti onko joku resepti vegaani tai gluteeniton, niin jätä reseptisi reilusti merkitsemättä väärinkäsityksen välttämiseksi.
8. Tagit
Halutessasi voit määritellä reseptillesi kuvaavia avainsanoja eli tageja. Esim. mutakakulle sopivia avainsanoja voisivat olla suklaa, tahmea ja leivonnainen. Erota tagit toisistaan pilkuilla.
9. Oma kommentti
Oma kommentti näkyy reseptin julkaisemisen jälkeen sen perässä normaalilla kommenttialueella. Voit esimerkiksi vastata lyhyesti johonkin seuraavista kysymyksistä:
- Mikä tässä reseptissä on hienoa?
- Mihin tämä resepti sopii?
- Mitä itse pidät tästä reseptistä?
Oma kommentti tuo reseptiin persoonallisen lisän, jolloin muiden on hauskempi lueskella niitä.
10. Linkitetyt reseptit
Voit linkittää uuteen reseptiin toisen oman reseptisi. Esim. peruspullataikinan ohjeen, jos teet erikoispullia. Hakeminen tapahtuu sanahaulla omien reseptien joukosta
11. Tallenna ja julkaise
Paina sivun alalaidassa olevaa Tallenna muutokset –nappia, kun haluat tallentaa, mutta et vielä julkaista reseptiä. Jos haluat julkaista reseptin heti, paina Julkaise resepti –nappia. Näytä resepti –toiminto puolestaan näyttää reseptin esikatselutilassa.
Jälkikäteen voit muokata reseptiä joko reseptisivun ollessa auki painamalla oikean reunan valikosta Muokkaa reseptiä –painiketta. Toinen vaihtoehto on klikata Oma keittiö –valikko auki ja valita Reseptit-osiosta Omat ja kopioidut. Reseptikuvan oikeassa ylälaidassa olevaa kynäikonia painamalla pääset reseptieditoriin. Reseptin poistaminen tapahtuu valitsemalla oikeanpuoleisesta työkalupalkista Siirry muokkaustilaan. Muokkaustilassa voit ruksittaa poistettavan reseptin ja vahvistaa valinnan painamalla työkalupalkista Poista-nappulaa.