Salsa verde (tomatilloista) 7.9.2024

1 annosta

Raaka-aineet

1-2 rkl öljyä -omani oli chiliöljyä
n.500 g tomatilloja
1-10 kpl chiliä maun mukaan
1-2 kpl valkosipulia maun mukaan
1-2 rk/dl korianteria (tuoretta!) maun mukaan
0,5-2 tl suolaa
0,5-2 tl agavesiirappia/ makeutusta maun mukaan
0,5-1 kpl limen mehua maun mukaan
0,1-0,5 dl (kanalientä)
0,5-1 kpl sipuli (punasipuli/keltasipuli/maun mukaan)

Jaa resepti

Ohje

Tomatillo on meksikolainen koisokasvi ja sitä saa säilykkeenä etnisistä liikkeistä. Rekoringeissä olen myös nähnyt myytävän tätä. Meillä kasvatettiin omat tomatillot ja nimenomaan tätä salsa verdeä varten. On aivan omanlaisensa maku. Käsittely on myös erilaista; tomatilloa peittää suojakuoret kuten ananaskirsikalla mutta ne on paljon tiukemmin yleensä kiinni. Kun kuori on poistettu, tomatillo on todella limainen, se pitää huuhdella/pestä hyvin. 

Ohjeen määrät ovat sinnepäin, salsassa jokaisen pitää tehdä oman maun mukaisensa, maistele, maistele ja maistele!! 

Laita tomatillot öljyttyyn vuokaan, voit myös lisätä öljyä tomatillojen päälle. Lisää puolitetut chilit ja valkosipulinkynnet (nekin voi paloitella jotta kypsyvät paremmin) . Tomatillot voi halutessaan puolittaakin, omani on niin pieniä etten näe järkeä. Valkosipulin voi myös jättää pois. Tai voi käyttää sekä chilit että valkosipulit raakana.

Kypsennä +200C noin vartti tai kunnes tomatillot ovat saaneet hieman väriä, voit myös grillivastuksilla ottaa hieman paahteisuutta jollei muuten ole. 

Kaada tomatillot kulhoon tai tehosekoittimeen, huuhtele uunivuoka kanaliemellä ja lisää tomatillojen mukaan. Kuori ja pilko sipulia hieman pienemmäksi, pilko myös korianteria hieman pienemmäksi ja lisää nämä kulhoon/tehosekoittimeen- pilkkoessasi tee päätös haluatko sileää salsaa vai sattumilla, itse pidän vähän rustiikkisemmasta salsasta missä saattaa tulla isompi sipulinpalanen suuhun. Päräytä seos nyt sellaiseksi kuin haluat, joko sileäksi tai vähemmän sileäksi. Maista ja lisää suola, agavesiirappi/makeutus ja limetin mehua makusi mukaisesti. 

Nyt salsa verde on hyvin juoksevaa ja se kannattaa laittaa yön yli tekeytymään ja seuraavana päivänä se onkin lähes lusikoitavaa. Tällöin voit myös vielä lisätä/korjata makuja. 

Salsan voit myös pakastaa. 

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Taskuvenus
Siemenestä ukko kasvatti pari tomatillopensasta, ensimmäinen salsa verde nautittiin eilen, ajan ja raaka-aineiden puuttumisen takia tex mexin kanssa.. siitä huolimatta salsa oli herkullista, suosittelen jos vain tomatilloihin törmäät! Satokausi kyllä alkaa olla jo ohi...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään