Nigerialainen lihakastike

9 annosta 3 - 6 h

Raaka-aineet

3 Punaista paprikaa (670 g)
3 Tomaattia (323 g)
2 Habaneroa
2 dl Rypsiöljyä
1 kg Naudan paistia (4,5 %)
12 g Suolaa
2 Sipulia (260 g)
140 g Tomaattisosetta
2 rkl Paprikajauhetta
2 rkl Meiran curryjauhetta
12 g Inkivääriraastetta
6 Valkosipulinkynttä
12 g Suolaa
1 rkl Sokeria
2 tl Kuivattua timjamia
0,5 dl Tuoretta sitruunamehua
Kaveriksi
Suolatonta jasmiiniriisiä

Jaa resepti

Ohje

160 reseptiä täyteen, sairas mies. Länsi-Afrikan kiertue jatkuu, viimeksi tehtiin jollof rice uunissa. 

Otin teelusikalliset 3,33 millin lusikalla ja ruokalusikalliset 10 millin lusikalla, kuten aina. 

Vaikka sitruuna ei kuulukaan autenttiseen, on se mielestäni pakollinen - ilman sitä maku on liian öljyinen. Parantaa rasvan ja hapon suhdetta, vahvistaa makuja sekä pehmentää chilin poltetta. 

Ensimmäisenä pepper mix - soseuta leikatut ja siistityt paprikat, tomaatit ja habanerot tasaiseksi blenderissä. Valuta rasiaan ja vie jääkaappiin. Tämän voi tehdä jo edeltävänä iltana. 

Nosta liha huoneenlämpöön ja leikkaa se sopiviksi paloiksi. Sipulit puolikkaiksi renkaiksi, inkivääripala pieneksi raasteeksi, valkosipulinkynnet hienoksi. 

Käytin peräti yhdeksän kynttä, sillä osa oli pientä. En ottanut valkosipulin lopullista painoa talteen, mutta se näytti silmääni 18 grammalta. Sekoita paprika- ja curryjauhe tasaiseksi. 

Proteiini ollut tunnin huoneenlämmössä - paista viidessä erässä, suolaa matkan varrella. Siirrä isolle syvälle lautaselle. 

Sipulin vuoro, kypsennä keskilämmöllä. Sekoita harvakseltaan, niin ruskeaa väriä tarttuu. Kun se on melkein valmista, lisää tomaattisose ja sekoita tasaiseksi. Avaa makuja viiden minuutin ajan, sekoita puolivälissä. 

Kuivamausteet, inkivääri ja valkosipuli pannulle, sekoita tasaiseksi ja avaa makuja minuutin ajan. Pepper mix mukaan, lämpö nolliin. Mausta suolalla, sokerilla ja kuivatulla timjamilla, sekoita tasaiseksi. 

Upota lihapalat kastikkeeseen ja käännä levy täysille. Kun alkaa kuplimaan, laske 1/6:een ja laita kansi päälle. Haudutin kaksi tuntia, sekoitin puolen tunnin välein. 

Aloitin riisin mittaamisen ja huuhtelun puolentoista tunnin kohdalla. Kun kastike oli hautunut 95 minuuttia, sain riisiohjelman päälle. Hiilari oli valmista 110 minuutin kohdalla - otin töpselin seinästä, en avannut keitintä. 

115 minuuttia, puristin sitruunan. 120 minuuttia - lämpö nolliin, kastike sivuun, sitruunamehu sisään, sekoitus. Lusikoin kastiketta suolattoman jasmiiniriisipedin päälle.

Miten onnistui? Maku erinomainen, mutta liha olisi saanut olla mureampaa. Kaksi tuntia ei siis ihan riittänyt, haudutan seuraavalla kerralla kolme. Lisäksi lisään 0,5 dl vettä samaan aikaan pepper mixin kanssa. 

Laitoin kaiken öljyn kerralla, mutta voisihan sitä toimia toisinkin - esimerkiksi 0,5 dl naudan paistamiseen ja loput 1,5 dl samaan aikaan sipulin kanssa. Ei väliä, kunhan sitä on lopulta 2 dl. 

Teen tämän parin kuukauden sisällä kanan paistileikkeellä ja se tulee olemaan parempi - haudutusaika kolme kertaa lyhyempi ja proteiinin kilohinta melkein kaksi kertaa halvempi. 

Jos lihasta nousee vaahtoa, kuori pinnalta pois. Ei ole kuitenkaan pakollista - heikentää ulkonäköä, ei makua.

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Kanakastike
  • 1 0 African tomato stew paistileikkeellä
  • 0 0 Jollof rice uunissa
  • 17 0 Makoisa lihakastike
  • 1 0 Katajanmarja-puolukkamocktail
  • 0 0 Gochujang-nakkikastike

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään