Hapanjuurileipä

Raaka-aineet

100 g hapanjuurta
240 g vettä
10 g suolaa
375 g vehnäjauhoja

Jaa resepti

Ohje

Sekoita kaikki ainekset suuressa kulhossa tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla tai liinalla ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ajan huoneenlämmössä.

Sitten taikina taitellaan työntämällä kostutetut sormet toisesta reunasta taikinan alle, venyttämällä taikinaa hieman ja taittamalla nostettu taikinan puolikas toisen puolen päälle. Käännä kulhoa ja toista taittelu toisessa suunnassa. Tee taitos yhteensä neljä kertaa, peitä kulho liinalla tai kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön noin neljäksi tunniksi. Kohotusaikana taittelu tulisi toistaa vähintään kolme kertaa niin, että taikina saa levätä puolesta tunnista tuntiin taittelukertojen välillä.

Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja ripottele sen pinnalle jauhoja. Muotoile taikina pyöreäksi leiväksi. Nosta taikina jauhotetulla leivinliinalla vuorattuun kulhoon tai kohotuskoriin ja taittele liinan reunat taikinan päälle. Siirrä kulho varovasti muovipussiin ja sulje pussin suu, jotta kosteus ei pääse haihtumaan. Anna taikinan kohota 3-4 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Kumoa kohotettu leipä varovasti pellille ja paista 250 asteessa noin 20 minuuttia. Laske sitten lämpö 225 asteeseen ja paista leipää vielä toiset 20 minuuttia tai kunnes leipä on saanut kauniin värin ja sen pohja kumahtaa kopautettaessa. Anna leivän jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.

 

Hapanjuurileipä - lopputulos palkitsee kärsivällisen leipurin

Hapanjuurileivonta on nyt trendikästä puuhaa! Hapanjuurileivän valmistus vaatii usein hieman opettelua, joten ei kannata luovuttaa vaikka hapanujuurileipä ei ensimmäisellä kerralla olisikaan täydellisesti kohonnut ja mehevä - harjoittelu tekee mestarin. Tärkeintä hapanjuurileivän teossa on toimiva ja aktiivinen hapanjuuri. Hapanjuurta voi kysyä hapanjuurileivontaa harrastavilta ystäviltä tai sen voi valmistaa myös itse. Aloittelijan kannattaa kuitenkin suosia valmista hapanjuurta, mikäli sellaista on saatavilla. Valmis hapanjuuri pitää kuitenkin säilyttää huolella juuri oikean lämpöisessä paikassa ja sitä tulee muistaa ruokkia säännöllisesti vedellä ja jauhoilla, jotta se pysyy hengissä ja aktiivisena. Samasta hapanjuuresta voi leipoa leipää tai muita leivonnaisia vaikka päivittäin, jos oikein hapanjuurileivonnasta innostuu!

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 0 Saaristolaisleipä Hapanjuurella
  • 5 0 Ruisleipä Hapanjuurella
  • 2 0 Hawaijin pasta
  • 5 0 Pulla Hapanjuurella
  • 3 1 Ranskanleipä Hapanjuurella
  • 1 0 Ateriakastike, kastikepohja

Kommentit