Raaka-aineet
papuja | |
linssejä | |
herneitä |
Ohje
Olen jo vuosia noudattanut Merja Niemen kirjasta "Aurinkoinen ruoka - ravinto lääkkeenä" opittua esikäsittelyohjetta pavuille, linsseille ja herneille. Tällä tavalla käsitellyt pavut sopivat paremmin herkkävätsaisille eivätkä aiheuta kaasupäästöjä muillakaan.
Suora lainaus kirjasta: "Palkokasveja idätettäessä ja aktivoitaessa niihin muodostuu C-vitamiinia ja B- ja E-vitamiinit lisääntyvät merkittävästi. Kivennäis- ja hivenaineet sekä valkuaisaineet muuttuvat helpommin sulaviksi. Kaloripitoisuus laskee, koska hiilihydraateja on aktivoinnin jälkeen vähemmän"
Liotukseen ja idättämiseen käytän isoa muovista lävikköä joka sopii samaa sarjaa olevaan kulhoon.
1. Puhdista pavut roskista ja huonoista rikkinäisistä pavuista.
2. Huuhtele pavut hyvin ja laita liotusvettä 3x papujen määrä
3. Liota 10 tuntia tai yön yli
4. Kaada liotusvesi pois, sitä ei saa käyttää ruuanlaitossa
5. Anna papujen aktivoitua (eli itämisprosessi alkaa) kannettomassa astiassa huoneenlämmössä yhden päivän ajan (kik-herne ja herneet 2 vrk:n ajan) huuhtele jokusen kerran
6. Huuhtele pavut ja keitä 15-45 min, isoja papuja kauemmin kuin pieniä, soijapapuja pisimpään. Rakenteen pavuissa pitäisi olla keittämisen jälkeen kokonainen mutta sormien välissä helposti musertuva. Keitinveteen voi laittaa timjamia, meiramia, kuminaa tai fenkolia. Suolaa lisätään vasta kypsiin papuihin.
7. Keittoliemen voi kayttää ruuanlaitossa (ei soijapapujen lientä) varsinkin adukipapujen ja kik-herneen liemi on hyvää.
8. Kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä ja pakastaa ylimääräiset.
Esikäsiteltyjä papuja voi lisätä salaatteihin, keittoihin, patoihin ja wokkiruokiin.
Lähetä käyttäjälle yksityisviesti