Pelmenit

1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Kuori:
4,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 dl vettä
hieman suolaa
Täyte:
300 g jauhelihaa (lammasta, possua, nautaa tai näiden sekoituksia)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria
silputtuja yrttejä (persilja, timjami, minttu tms.)
lihalientä tai maustettua vettä

Jaa resepti

Ohje

  1. Tee ensin kuoritaikina. Vaivaa koneella tai käsin yhteen muna, jauhot, vesi ja suola. Tee tanakka taikinapallo ja laita se kelmuun käärittynä tunniksi kylmään. Seisottaminen löysää taikinan sitkoa, ja taikinaa on helpompi kaulita. Tuoreessa taikinassa sitko tuppaa kuromaan kaulittua levyä kasaan.
  2. Tee sitten täyte. Pilko sipuli ja valkosipuli ja freesaa ne kevyesti pannulla pehmeiksi. Sekoita lihaan ja mausta silputuilla yrteillä, pippurilla ja suolalla.
  3. Ota levännyt taikina esiin ja kauli se jauhotetulla alustalla hyvin ohueksi levyksi. Ota siitä muotilla tai juomalasilla halkaisijaltaan n. viisisenttisiä pyörylöitä. Riko muna kuppiin ja sivele pyörylöitten reunat sillä. Laita kullekin nokare täytettä ja taita puolikuuksi. Painele sauma esim. haarukalla hyvin kiinni ja niin, että se litistyy suunnilleen muun taikinan paksuiseksi - näin koko pelmeni kypsyy yhtä aikaa. Nipistä vielä pelmenien kärjet yhteen "navaksi".
  4. Keitä pelmenejä n. 10 minuuttia lihaliemessä (tai laakerinlehdellä, suolalla ja pippurilla maustetussa vedessä). Tarjoa voisulan, suolakurkkujen, smetanan ja votkan kanssa.

 

Resepti: Markku Haapio

Kuva: Roni Lehti

Katso myös

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään