Kebab ja jogurttikastike

Raaka-aineet

Kebab:
500 g lampaan jauhelihaa (mukana voi olla myös nautaa)
1 iso sipuli raastettuna
1-2 rkl hienonnettua persiljaa
1-2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 chili, esim. jalapeno
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
½ sitruunan mehu
mustapippuria myllystä, suolaa
Jogurttikastike:
1,5 dl maustamatonta jogurttia
2 valkosipulinkynttä puristettuna
½ sitruunan mehu
1 rkl hienonnettua persiljaa
2 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä

Jaa resepti

Ohje

  1. Hienonna persilja, tuore korianteri ja chili hyvin pieneksi hakkeeksi. Sekoita kaikki kebabreseptin ainekset huolella kulhossa käsin vaivaamalla. Anna vetäytyä jääkaapissa tunti-pari tai yönkin yli, mutta ota huoneenlämpöön tuntia ennen grillausta.
  2. Voitele vartaat kevyesti öljyllä, jotta niiden puhdistaminen olisi helpompaa. Muotoile massasta märin käsin neljä pötköä ja taputtele ne vartaitten päälle litteiksi tangoiksi. Jätä vartaitten kärkiin sentti, pari tyhjää.
  3. Sytytä grilli ja anna hiilloksen tekeytyä hyväksi (hiiligrilli on tässä ehdottomasti parempi). Nosta grillille kaksi tiiliskiveä tai vastaavaa siten, että vartaitten kärki tulee toisen päälle ja kahvaosa toisen päälle. Grillaa vartaita muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat tiriseviä ja kauniin ruskeita.
  4. Tee oheen helppo jogurttikastike. Sekoita ainekset ja anna vetäytyä hetken ajan. Kääräise pitaleipä vartaan ympärille ja vedä liha pois vartaasta. Lämmitä pitaleivät nopeasti grillissä ja tarjoile vartaat kastikkeen ja leipien kera. Lisää annokseen myös ohuiksi renkaiksi leikattua sipulia ja sitruunalohkoja.

Vinkki: Vartaitten aineksia voit varioida moneen suuntaan. Liha voi olla jotain muutakin kuin lammasta - tai lampaan ja muun lihan seosta. Myös mausteita voit vaihdella oman maun mukaan. Kokeile vaikka kanelia tai minttua. Kastiketta voit maustaa itämaisella tahini-tahnalla.

 

Resepti: Markku Haapio

Kuva: Roni Lehti

Katso myös

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään