Naudan kieltä ja tillikastiketta

Raaka-aineet

700 g naudan tai possun kieltä
vettä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
pala selleriä
laakerinlehti
mauste- ja valkopippureita
Tillikastike:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
keitinlientä
1 rkl sitruunamehua tai 2 tl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
½ tl suolaa
valkopippuria
1 dl kermaa
1 kananmunan keltuainen
1 dl hienonnettua tilliä

Jaa resepti

Ohje

  1. Osta iso naudankieli tai 3-4 possunkieltä ja harjaa ne hanan alla puhtaiksi. Laita kieli tilavaan kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Nosta vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto.
  2. Lisää kuorittu, lohkottu sipuli, paloitellut juurekset ja mausteet (ei suolaa naudankieleen, se jäykistää sitä). Keitä kielen koosta riippuen pienellä porinalla kaksi, kolme tuntia, jopa neljä. Tikulla koettamalla tunnet, milloin kieli on kypsää.
  3. Nosta kieli laudalle. Tee kielen pintakuoreen viilto ja kuori se liisteinä pois veitsellä autellen. Lämpimästä kielestä se lähtee helposti, kylmään se jämähtää. Possunkielessä kuori voi olla piukemmassa. Palauta kuorittu kieli kuumaan liemeen ja anna hautua siinä kastikkeen teon ajan.
  4. Sulata kattilassa voi, lisää vehnäjauho ja anna porista hetki sekoitellen. Lisäile kielen keitinlientä tarpeen mukaan ja anna kypsyä viitisen minuuttia sekoitellen. Mausta suolalla, valkopippurilla, sokerilla ja sitruunamehulla tai viinietikalla.
  5. Vatkaa yhteen kerma ja keltuainen ja vispaa kastikkeen joukkoon. Juuri ennen tarjolle viemistä lisää tillisilppu (aiemmin lisättynä se kypsyy harmaaksi). Viipaloi lämmin kieli ja tarjoile kastikkeen kera tai kuutioi kieli ja sekoita se kastikkeeseen. Tarjoa perunoitten ja maustekurkun kera.

 

Resepti: Markku Haapio

Kuva: Roni Lehti

Katso myös

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään